BiLiCo, kütüphanenizdeki her türlü materyali toplu olarak, MARC kurallarına göre kataloglanmasını sağlayan ve bu katalogların bibliyografyasını ve dizinlerini oluşturabilen bir JAVA uygulamasıdır.
Marcom Software olarak 20 yıllık tecrübemizi SİZ kütüphanecilerimizin işlerini kolaylaştırmak için kullanmaktayız. Bu yazılım hazırlamış olduğumuz yazılımların son halkasıdır. Bu yazılımın da sizin işlerinizi kolaylaştıracağını düşünüyoruz.
BiLiCo'nun çok sayıda özelliği bulunmaktadır. Bu özelliklerini kısaca aşağıda sıralanmıştır.
BiLiCo'nun güncel sürümününe buradan erişebilirsiniz.
BiLiCo, bir JAVA uygulamasıdır. (JRE 1.7 kullanmaktadır.) Windows ve Mac OS X platformlarında çalışabilmektedir.
Veritabanı olarak MySQL 5.6 kullanmaktadır.
Yalnızca uygulamayı (bilico.jar)
BiLiCo Checker, yönetim modülüdür. Bu modül ile sunucu ve veritabanı kontrolünü yapabilirsiniz.
Program, bir Java uygulaması olduğu için sisteme (Windows klasörüne) hiç bir şey eklememektedir. Bu yüzden 'Setup.exe' adında bir programa ihtiyaç DUYMAMAKTADIR. Tüm gerekli ekler 'lib' klasörünü içerisindedir.
Program, verilerinin kaydedildiği bir Veritabanı sunucusuna ihtiyaç duymaktadır. Bu sunucu, ayrı bir makine olabileceği gibi, BiLiCo'nun çalıştığı makine de olabilir. Bu sunucunun kurulması için 'BiLiCo Checker' size yardımcı olacaktır.
Gerek Java'nın gerekli sürümünü, gerekse MySQL'in gerekli sürümünü bu program ile yapabilir veya kontrol edebilirsiniz. Ayrıca Java'nin ve MySQL'in resmi download sayfalarına bu program ile de erişebilirsiniz.
Veritabanı sunucusu olarak ayrı bir makine kullanıyor iseniz, MySQL'de 'root' kullanıcısının yanı sıra ayrı bir kullanıcı yaratmanız ve buna gerekli hakları tanımlamanız gerekmektedir. Eğer aynı makinede kullanacaksanız, 'root' kullanıcısını veritabanına bağlanmakta kullanabilirsiniz. Yeni bir kullanıcı yarattıysanız, bu kullanıcının kullanıcı adını ve şifresini not etmeyi unutmayınız.
Not : Programın kurulmasında yardıma ihtiyaç duymanız durumunda İletişim sayfasında bulunan tel.no veya e-mail adresini kullanarak yardım talebinde bulunabilirsiniz. Size yardımcı olmak bizi mutlu edecektir.
Veritabanı sunucusu başarılı bir şekilde kuruldu ise yapmanız gereken tek işlem 'bilico.jar'a çift tıklamak.
Bundan sonra yapmanız gerek işlemler sırasıyla;
- Dosya Menüsü -> Yeni Veritabanı...
- Burada veritabanına bir ad vermeniz, veritabanı sunucusunun adresini girmeniz (Eğer aynı makinede kullanıyorsanız localhost yeterli olacaktır.) ve veritabanına bağlanma yetkisi olan kullanıcının adını ve şifresini girmeniz yeterli olacaktır.
Tamam butonuna tıklayarak, programın gerekli tüm işlemleri yapmasını sağlayabilirsiniz.
Burada program gerekli veritabanını yaratacak ve gerekli kayıtları kaydedecektir. Yaratılan kayıtlar; MARC Alanları, Materyal Türleri, DEWEY Sınıflama Kodları, Diller ile bir kullanıcı ve bir fasiküldür.
Not : Fasikül, kayıtlardan oluşan bir gruptur. Bir veritabanında birden fazla fasikül olabilir. İşlemler (Bibliyografya hazırlama, dizin hazırlama, vs.), secilen Fasikül üzerinde yapılır.Bu işlem sonunda program kullanıma hazırdır.
Kayıt girişi yapmaya başlamadan önce 'Düzen' menüsü altında bulunan 'Ayarlar...' menüsünü incelemenizi tavsiye edilir.
Bibliyografya |
![]() |
![]() |
Eser Adı Dizini |
![]() |
![]() |
Yazar Adı Dizini |
![]() |
![]() |
BiLiCo'nun ana penceresi. Burada seçilen fasiküldeki kayıtların listesini görebilirsiniz. Sağ-üst bölümde seçilen kaydın kısa künyesini görebilirsiniz.
Kayıt giriş ekranlarından biri.
MARC alan kodlarının açıklamaları da bu programda yer almaktadır.
Farklı yetki grupları tanımlanabilir ve kullanıcılara farklı yetkiler verilebilir.